20 juni 2011

Eetbare (moestuinen) op daken

In samenwerking met Eetbaar Rotterdam onderzocht Paul de Graaf Ontwerp & Onderzoek de mogelijkheden zijn van professionele stadslandbouw in Rotterdam. Daken spelen hierin een belangrijke rol als onontgonnen ruimte die kansen biedt voor de stadboer en voor de leefbaarheid en verduurzaming van de stad.

Voorbeeld van eetbare daken. Moestuinen op daken van bedrijfsloodsen in Brooklyn, New York. Landbouw in de stad, waar een stadsboer een inkomen uit kan halen en die tegelijkertijd oplossingen biedt voor stedelijke problemen, is sterk in opkomst 
 
Kansrijke stadlandbouwtypes
Op basis van internationale voorbeelden en een analyse van de lokale omstandigheden zijn door De Graaf een aantal kansrijke stadlandbouwtypes gedefinieerd en is hun habitat in kaart gebracht: die gebieden waar de omstandigheden voor elk van deze types het gunstigst zijn.
 
Vier locaties
Op basis van deze kansenkaart heeft De Graaf vier locaties gekozen waarvoor schetsontwerpen zijn gemaakt, die gezamenlijk laten zien wat stadslandbouw kan betekenen voor de stad.  In elk ontwerp worden een of meerder landbouwtypes ingezet die inspelen op de specifieke problematiek van de locatie. Zo biedt een dakkas in Charlois niet alleen werkgelegenheid, en beperking van wateroverlast, maar ook een manier om het onderliggende gebouw zuiniger met energie, water en voedingsstoffen om te laten gaan. Een dak in het centrum wordt een toegankelijke vollegrondsdaktuin die als vijfde gevel dient voor omliggende gebouwen, verkoeling biedt en fijn stof bindt.

Kijk hier voor meer verantwoorde daken